Overvejer du at udvide dit hjem med en udestue tilbygning? Det er vigtigt at være opmærksom på, at definitionen af en tilbygning afhænger af, om udestuen opvarmes. Hvis den opvarmes, betragtes den juridisk som en tilbygning, og du skal overholde gældende bygningsreglement. Hos Arkitekttegnet. hjælper vi dig med at navigere i reglerne for isolering og tilbygninger, så du får et vellykket projekt.
Siden 2023 er kravene til isolering af ydervægge, gulve og tag blevet skærpet, og der kræves mere energieffektive vinduer. Når du bygger en arkitekttegnet tilbygning i 2025, betyder det konkret, at du skal anvende cirka 100 mm ekstra isoleringsmateriale i vægge, gulve og lofter, så den samlede isoleringstykkelse bliver omkring 300 mm. Trafik- og Byggestyrelsen vurderer, at disse skærpede regler øger de indledende byggeomkostninger med cirka 300 kr. pr. kvadratmeter. På sigt vil den bedre isolering dog betale sig i form af en lavere varmeregning.
En udestue defineres først som en tilbygning, når den er beregnet til opvarmning. Derfor kan du opføre en traditionel, ikke-opvarmet udestue i forlængelse af husets ydervæg uden at blive omfattet af de almindelige byggeregler for tilbygninger. Det kræver blot en isoleret dør mellem huset og udestuen, så husets eksisterende klimaskærm bevares. Selvom udestuen ikke er opvarmet, kan du stadig forlænge sommeren med en ekstern varmekilde på kølige aftener.
Vær dog opmærksom på, at en udestue bygget på denne måde ikke kan godkendes som boligareal og vil blive registreret som en udestue i Bygnings- og Boligregisteret (BBR).
Det er vigtigt at huske, at en tilbygning ikke nødvendigvis er en rentabel investering på kort sigt. Udgifterne til at bygge til varierer ikke i takt med boligpriserne og afhænger af din geografiske placering. Mens de ekstra kvadratmeter typisk har en højere værdi i områder med høje huspriser som København, er selve byggeudgifterne ikke markant forskellige fra provinsen. Bor du i et område med høje huspriser, kan du forvente en økonomisk gevinst ved salg, hvis du udvider med en arkitekttegnet tilbygning, der appellerer bredt til potentielle købere. Undgå meget specielle eller nicheprægede løsninger.
“En velovervejet tilbygning kan øge din boligs værdi og attraktivitet.”
En god isolering af tilbygningen bidrager til et lavere energiforbrug og dermed en bedre energimærkning, hvilket kan øge salgsprisen med op til 50.000 kr. alene ved et spring op ad energiskalaen. Byggeregulativerne for tilbygninger bør derfor ses som en vejledning til at opnå det bedste resultat.
Selvom en udestue og en arkitekttegnet tilbygning ved første øjekast kan ligne hinanden, er der en væsentlig forskel. En udestue er primært designet til at forlænge sommeren og har typisk store glaspartier, der lukker sollyset ind – nærmest som et drivhus i forlængelse af huset. En tilbygning derimod er en integreret del af husets klimaskærm og tilfører reelt ekstra boligareal med god isolering og et behageligt indeklima året rundt. Dette giver flere indretningsmuligheder og en mere naturlig overgang mellem det eksisterende hus og tilbygningen. I forhold til en udestue er en tilbygning et større projekt, der kræver flere faglige kompetencer, og derfor er det vigtigt at følge bygningsreglementet (BR23) nøje. Overvejer du en tilbygning, kan det være en god økonomisk investering på lang sigt, især hvis din bolig er ældre eller ikke særlig stor.
Hos Arkitekttegnet. står vi klar til at rådgive dig om alle former for tilbygninger og besvare dine spørgsmål. Kontakt os gerne for en uforpligtende samtale om dit kommende byggeprojekt. Vi ser frem til at hjælpe dig med at realisere dine drømme.
“Lad Arkitekttegnet. guide dig til den bedste løsning for din boligudvidelse.”
Held og lykke med dit projekt!
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.